Žralok z Prahy - Résumé

 

SOUHRN BLOGU
Doplňující informace a odkazy k tezím 1-8 jsou uvedeny pod článkem. 

1. Katalog Fuzeplus.cz firmy Synergent s.r.o. podnikatele Davida Chytila je známý jako výrazný hráč v oboru katalogových podvodů kombinovaných s využitím agresivního telemarketingu a quasilegálních nátlakových postupů.

 

2. David Chytil vlastní a plně kontroluje desítky firem evidovaných na více adresách.     Nejméně tři z nich spravují další internetové katalogy (viz Tabulka a Obrázek). Pro dílčí úkony užívá i další firmy, což při zběžném náhledu do veřejných rejstříků může některé souvislosti zastřít. Nesejde ani tak na tom, jménem které firmy se jedná, jako na tom, kdo skutečně jedná.

(Příklad 1: Doménu Firmix.cz pro stejnojmenný klon katalogu Fuzeplus firmy Synergent s.r.o. si registrovala Simple data  s.r.o. jejímž vlastníkem je Fancy business s.r.o..

Příklad 2Synergent s.r.o. vytváří pohledávky, UQO Česká republika s.r.o. je vymáhá.)   


 Tabulka: Katalogy související s Fuzeplus.cz (klony)

 

Firma

 s.r.o.

Vlastník

Zápis do OR

Katalog

Zápis domény

osoba

den

1
 
DC
 
14.02.2013
 
DC
SimpleData
2
DC
05.04.2017
DC
DC

3
DC
04.04.2018
DC
4
DC
29.11.2018
DC
5
AB
22.02.2018
DC

Zkratky: DC = David Chytil , AB = Aleš Brázdil

Poznámka: 

100% Simple Data s.r.o vlastní fancy bussines s.r.o, 100 % fancy bussines s.r.o. vlastní DC

 

3. Původ záznamů v katalogu Fuzeplus je nejasný a jejich užitná hodnota mizivá. 
    Toto tvrzení lze doložit řadou argumentů včetně pravomocných judikátů.

 

4. Katalog Fuzeplus.cz obsahuje četné chyby v řazení firem do kategorií, relativně časté jsou i další typy chyb (nesprávné údaje, neúplné údaje, anachronismy). Tytéž chyby obsahují i další katalogy uvedené v Tabulce, což dokládá, že jde o kopie (klony) odvozené ze stejného zdroje. Stejné znaky nese i katalog byznysfirmy.cz (provozovatel NOSTAKI s.r.o.), na jehož vytvoření se David Chytil podílel.

 

5. OBRANA JE MOŽNÁ, vyžaduje však aktivitu a rozvahu. SPOČÍVÁ V ODMÍTNUTÍ SMLOUVY. Nenechat se zastrašit a nejednat ukvapeně. Pokud nátlak trvá, nejpozději ve chvíli, kdy obdržíte dopis od „jejich právníka“, budete potřebovat advokáta i vy. 

-  U smluv uzavřených po telefonu důsledně vyžadujte záznam v celé délce, a to v kvalitě umožňující ověřit jeho integritu. Neposkytnutí záznamu je samo o sobě v rozporu s více paragrafy Občanského zákoníku.

-  Pozorný poslech záznamu často odhalí zásadní vady umožňující odmítnout smlouvu.

-  Zjevná manipulace se záznamem by byla řádným důvodem pro trestní oznámení.   

 

6. OBRANA JE NUTNÁ. Soukromníci by se měli bránit, protože je to v jejich zájmu. Těm, kdo pracují se svěřenými zdroji, zákon přímo ukládá povinnost starat se o ně s péčí řádného hospodáře.    

    Je v zájmu celé společnosti nedopustit, aby se takové praktiky úspěšně šířily. Řadě firem a institucí se to povedlo.  Většinu soudních sporů, vedených kvůli nárokům z údajných smluv na prezentace ve Fuzeplus, firma Synergent s.r.o. prohrála. 

 

7. SYNERGENT s.r.o. a jeho TÝM FUZEPLUS své oběti často upozorňují na riziko zvýšených nákladů po eventuálně prohraném soudu, šermují též možností zápisu do registru dlužníků. Není proto od věci upozornit SYNERGENT s.r.o., TÝM FUZEPLUS (ať už je to kdokoli) a všechny jejich klony a pokračovatele, že při své činnosti na hraně zákona i oni docela hodně riskují.

 

8. Firemní kulturu dělají lidé. Obezřetnost, jaká je na místě vůči firmě Synergent s.r.o., lze doporučit i vůči dalším podnikům pod stejnou taktovkou a jejich produktům.

.  


Obrázek: Firmy s.r.o. Davida Chytila. Stav k 4.10.2021.
Modrá linie - vlastník (spoluvlastník). Šedá - jednatel. 
Označeny jsou firmy zmíněné v blogu. Červené šipky: katalogové firmy.
Obrázek byl vytvořen pomocí www.kurzy.cz

     
   

___________________________________________________________________


LITERATURA A ODKAZY

 

1. Fuzeplus: https://fuzeplus.cz/ ;

Synergent s.r.o.: http://www.synergent.cz/;

známý hráč: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097429889-cerne-ovce/221452801080111/titulky

Vysvětlení pojmu katalogový podvod:

cs.wikipedia.org/wiki/Katalogov%C3%BD_podvod ;

- Monika Tichá: Katalogové podvody z pohledu poškozených. Diplomová práce. Katedra obchodního práva. Právnická fakulta Masarykovy university, Brno 2013. 

- David Ondrejkovič: Katalogový podvod jako nekalá obchodní praktika v českém právu (komparace české a slovenské právní úpravy a judikatury). Diplomová práce. Fakulta Práva, Panevropská vysoká škola, Bratislava 2016. K textu se dá dostat prostřednictvím stránek www.spolecna-obrana.estranky.cz/

www.businessinfo.cz/cs/clanky/podvodnici-vytahuji-podnikatelum-z-kapes-miliony-za-falesne-registrace-firem-i-ochrannych-znamek-116371.html

 

2. David Chytil: David Chytil - OR

 

3. Pochybný původ záznamů ve Fuzeplus: odkazy uvedeny v části  https://synergent-bacha.blogspot.com/2021/07/jak-na-to-jdou-aneb-zralok-z-prahy-dil.html

    Judikáty zpochybňující záznamy ve Fuzeplus :

    •     Okresní soud v Uherském Hradišti, C 157/2018–75.
    •     Okresní soud Praha-západ, 13 C 391/2017-51.
    •     Okresní soud v Jičíně, 109 C 6/2017-46

Nicotná hodnota prezentace ve Fuzeplus:

Rozsudek 42 C 156/2018-68 Okresní soud Brno-venkov

Článek: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/lide-plati-i-za-neco-co-je-zdarma-treba-za-zapis-do-katalogu-firem-109818

 

4. https://synergent-bacha.blogspot.com/2021/07/fuzeplus-jako-pres-kopirak-aneb-zralok.html

Je to něco jako Kimova hra, dá se v tom i soutěžit. Nahlédněte do libovolného z katalogů, zvolte oblast, kde se orientujete (vaše město, váš obor atd.) a hledejte nesrovnalosti. Až najdete, ověřte výskyt v klonech. Chyby řazení v kategoriích se najdou snadno (například vinotéka a pražírna kávy v kategorii dřevo, obecní úřad a městské muzeum v kategorii chemie). Jasné anachronismy jsou vzácnější úlovek. Autor a jeho přátelé mají dokumentovány desítky paralelních výskytů stejných chyb ve všech klonech Fuzeplus.

 

5. Viz: https://synergent-bacha.blogspot.com/2021/08/prevence-hygiena-nekrmit-aneb-zralok-z.html;

https://muj-pravnik.cz/smlouva-uzavrena-telefonu-4-zpusoby-se-branit/

https://www.epravo.cz/top/clanky/pravo-domneleho-dluznika-na-nahradu-skody-111617.html

Nátlakové postupy právních zástupců Synergent s.r.o. jdou někdy až za hranu profesní etiky - viz komentář v části díl 3. - Moravská stopa

Synergent s.r.o. dlouhodobě spolupracoval s Mgr. Filipem Petrášem, jenž jej zastupoval ve většině uvedených soudních jednání (poznámka 2.2.2022: spolupráce dle mých informací již nepokračuje). Při studiu podkladů jsem se dále setkal se jmény Mgr. Zuzana Macurová a nejnověji Mgr. Jakub Groman.


6. https://synergent-bacha.blogspot.com/2021/08/prevence-hygiena-nekrmit-aneb-zralok-z.html. V kapitole naleznete odkazy na sedm pravomocných judikátů ze sporů, které Synergent s.r.o. prohrál, a další užitečnou literaturu. 


Tabulka: 
Judikáty, z jejichž plného znění autor vycházel.
 
(Černě: žaloba zamítnutačerveně: žaloba uspěla.)



 

7. V první řadě:

Přísloví 22.1. Nad bohatství a hojnost vzácné je jméno bezúhonné a lepší oblíbenost nad stříbro i zlato.

Dále:

Soud už v minulosti rozhodnul, že Synergent s.r.o. v souvislosti se svým katalogem jednal nepoctivě (Rozsudek Okresního soudu v Uherském Hradišti, 9 C 157/2018–75 výslovně konstatuje rozpor s § 6 a § 580 NOZ).

Zapomínat by se tedy nemělo ani na možnost, že někdo najde cestu jak spojit více případů a unést důkazní břemeno pro klasifikaci podle § 209 Zákona č. 40/2009 Sb. ve spojitosti s dalšími paragrafy.

 

Další čtení: https://www.pravniprostor.cz/clanky/trestni-pravo/podvodny-umysl-a-jeho-prokazani a odkazy ve článku uvedené.

 

8. Srovnej např. VOP dalších katalogových firem - stejně "utěsněné" vůči možnosti odstoupit od smlouvy bezplatně (odst. 4.) a směřující případné spory do pravomoci stejného předem určeného rozhodce (11.1) atd.
(fuzeplus.cz/VOPidfirmy.cz/VOPpremiovefirmy.cz/VOPbbfirmy.cz/VOP
byznysfirmy.cz/VOP)  



_________________________________________________________________


Prohlášení autora:

Inspirací pro blog Synergent-bacha byl nejprve údiv, co je u nás taky možné, pak úsilí pochopit, jak to funguje, a nakonec snaha získané poznatky sdílet s každým, komu by mohly být k užitku.

Před publikací blogu jsem nikdy nebyl v kontaktu, natož konfliktu, se žádnou z firem majitele Synergent s.r.o., ani s ním osobně. (Napadl „jen" mé přátele.)

Praxe vědce, pedagoga a publicisty mne naučila psát až po patřičné přípravě a rozvaze. Práce pro seriózní média vyžaduje užití korektní terminologie v mezích žánru. Je samozřejmostí seznámit se s více zdroji a citovat pak výběr těch reprezentativních. Stejně jsem postupoval i při psaní článků pro tento blog.

Převážná většina použitých informací je veřejně dostupná, často přímo na webu. Relevantní odkazy uvádím v textu. Judikáty se dají vyžádat na základě Zákona č. 106/1999 Sb. Za možnost náhledu a náslechu materiálů z konkrétních případů děkuji svým přátelům. Jak jsme se dohodli, uvádím jen zobecněné informace.

Texty jsou kritické, je tedy přirozené, že nemusí vyhovovat každému. Pokud by kdokoli nabyl dojmu, že svými texty porušuji některé z jeho práv, jsem připraven označené úseky posoudit, v odůvodněných případech odstranit nebo přeformulovat, a omluvit se. Nekritizovatelnost ovšem právo není.

Možnost vyjádřit se pod články je od počátku otevřena komukoli. Vymiňuji si jen, aby se pisatelé identifikovali skutečným jménem, zachovali elementární slušnost a v příspěvcích se drželi tématu.

 

1.10.2021 Oldřich Lapčík


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Prevence, hygiena, nekrmit - aneb Žralok z Prahy díl 6: Jak se bránit FUZEPLUS a podobným jevům

FUZEPLUS jako přes kopírák aneb Žralok z Prahy, díl 4. - Záložní klony