FUZEPLUS aneb Žralok z Prahy, díl 2.

 

Fuzeplus je:


a) Internetový seznam provozovaný firmami Synergent s.r.o. pana Davida Chytila v České republice (https://www.fuzeplus.cz/) i na Slovensku (https://fuzeplus.sk/ )

b)  Značka přehrávače zvukových souborů (Sandisk-sansa-fuze-plus-16-gb)

c)   Restaurant v Amritsaru, Pandžáb, Indie (amritsar/fuze-plus)

d)   Thajský kosmetický přípravek (fuze-plus-spray-150-ml)

 

Všechny možnosti jsou správně.


Tento článek se věnuje možnosti a).


Fuzeplus je webový portál s obstojnou grafikou… a to je tak všechno. Seznam firem a institucí, který neumí skoro nic, co bychom od skutečné databáze očekávali.

O reálném přínosu (placené) registrace v této atrapě databáze více než kritika z diskusních fór (webtrh.cz/374071prozradí informace, komu platí za propagaci na webu firmy samotného Davida Chytila. Kromě Synergentu, kde jde o samoobsluhu zdarma, neutrácí za prezentaci ve Fuzeplus ani jedna z dalších šestatřiceti firem jeho podnikatelského impéria. (Služba by totiž ze zákona musela být zpoplatněna a musela by tedy být i odvedena DPH). O většině z nich je ostatně vůbec málo dostupných informací - mimo zápisu v Obchodním rejstříku a databázích z něj čerpajících (např. https://rejstrik-firem.kurzy.cz; https://www.podnikatel.cz ). 

Snadno k nalezení na internetu je vlastně jen Notie s.r.o., IČ: 05631122, kterou pan Chytil založil v prosinci 2016. Držitelkou padesátiprocentního podílu ve firmě se v květnu 2019 stala MSc. Miriam Koldinská, v srpnu 2020 se její příjmení změnilo na Chytilová. Jediným jednatelem firmy i nadále zůstává David Chytil. (Jestli mezi řádky Obchodního rejstříku čteme správně, sluší se popřát mladému páru, ať rodinný podnik prosperuje a zákazníci ať přicházejí dobrovolně a rádi i vícekrát za sebou.)

Katalog Fuzeplus firmu Notie s.r.o. sice nezná, Google i Seznam si ale snadno poradí i tak. Hned druhý odkaz v Googlu zobrazí adresu https://www.mimitex.eu/kontakt. Další kliknutí poskytne jméno a adresu prodejny (MIMI látky, Štefánikova 109/40, 612 00 Brno-Královo Pole-Ponava).

Obr. 1.  Fuzeplus firmu Notie s.r.o. nezná. Že by zde platilo přísloví ŠEVCOVA ŽENA CHODÍ BOSA ?  (zaznamenáno 19.6.2021)




Obr. 2.  Jak vidno, Google nemá nejmenší problém s nalezením firmy Notie s.r.o.,
kterou katalog Fuzeplus vůbec nezná. (zaznamenáno 19.6.2021)

.






A tu máš čerte kropáč -  MIMI látky  platí za reklamu rovnou Googlu, mají profil na Facebooku, jsou na portálech Heureka, www.nejlepsiceny.cz, www.firmy.cz.

 

David Chytil (formálně vzato firma Synergent s.r.o., ta má ale jediného majitele a jednatele v téže osobě, takže je to totéž) získává zakázky pro svůj katalog prostřednictvím telefonátů. Něco, co byste si po zralé úvaze za peníze téměř jistě nepořídili, vám jeho náhončí (tzv. Tým Fuzeplus) mistrně vnutí prostřednictvím drze manipulativního telefonátu (viz např. webtrh.cz/374071). Jejich praxí poslední doby je poskytnout „klientovi“ (rozuměj, oběti) střižený zvukový soubor pochybné kvality s necelou poslední minutou hovoru. Většina telefonátu chybí, nehrozí, že byste mohli případně poukázat na sporná tvrzení. K tomu dostanete pro forma fakturu na něco přes 8000 Kč a odkaz na jejich Všeobecné obchodní podmínky (které jste, pochopitelně, předem neznali a v telefonátu spolu určitě neprobírali). Pokud se nedočkají platby ve stanoveném čase, svou oběť obtěžují opakovanými e-maily a straší hrozbou "zvýšených nákladů". Neradno podceňovat. Někdy nasadí i předžalobní výzvu od právníka. Někdy se i soudí.

Možno shlédnout na ČT1 v pořadu Černé ovce z 11.1.2021 , další příklady k dohledání například na https://www.muzutozvednout.cz/telefonni-cislo/228225730

 

Popravdě, pozice Fuzeplus se v určitou chvíli jeví natolik silná, že mnozí nátlaku podlehnou. Celkem bez odporu tak sytí parazity a povzbuzují je k opakování osvědčených postupů. Kdyby se alespoň nestyděli za to, že se nechali napálit, a důrazně varovali své známé – zejména ty, které najdou v seznamu Fuzeplus , mělo by to velký význam pro hygienu veřejného prostoru.

O tom, že obrana je možná, svědčí případy těch, kdo se nezalekli, šli do sporu a svou při vyhráli. Nejlépe tak, že to pana Chytila stálo čas a peníze. (Zvláštní gratulace do Roudnice nad Labem, Kunovic a Čebína firmám GrimaxRamet a Mikrop Čebín, Avefloru a Promotýmu do Budčevsi a Černošic, a také do Rybí starostce obce Marii Janečkové).

Bez významu nejsou ani podaná trestní oznámení – a to přesto, že je zatím policie nakonec odložila. Už jejich počet je dokladem, že s činností Fuzeplus cosi není v pořádku. Pan Chytil musí chodit vysvětlovat svou pozici, mlžit nebo vyloženě lhát do protokolu a spoléhat se na to, že i tentokrát to zase projde.

Pro potřeby trestního zákona je u nenásilného trestného činu včetně podvodu definována dolní hranice škody 10 000 Kč. Co této výše nedosahuje, je nejvýš přestupek. Dokud se nepodaří do jednoho případu spojit větší počet jednotlivých útoků, může se pan Synergent s.r.o. v klidu smát.

Jenže – „tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu…“.

 


Doporučené čtení:

http://nalus.usoud.cz/Search/GetText.aspx?sz=1-2568-18

http://nalus.usoud.cz/Search/GetText.aspx?sz=2-958-19

https://www.podoubravi.cz/media/smska-06-2019.pdf  str. 4-5

https://muj-pravnik.cz/smlouva-uzavrena-telefonu-4-zpusoby-se-branit/

https://www.epravo.cz/top/clanky/pravo-domneleho-dluznika-na-nahradu-skody-111617.html


Definice podvodu - §209 odst. 1 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník

§ 209

Podvod

(1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

(6) Příprava je trestná.

 


Definice rozsahu škody podle výše škody  §138 odst. 1 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník

Znění účinné od 1. října 2020:

(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí

a) škodou nikoli nepatrnou škoda dosahující částky nejméně 10 000 Kč,

b) škodou nikoli malou škoda dosahující částky nejméně 50 000 Kč,

c) větší škodou škoda dosahující částky nejméně 100 000 Kč,

d) značnou škodou škoda dosahující částky nejméně 1 000 000 Kč

e) škodou velkého rozsahu škoda dosahující částky nejméně 10 000 000 Kč.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Žralok z Prahy - Résumé

Prevence, hygiena, nekrmit - aneb Žralok z Prahy díl 6: Jak se bránit FUZEPLUS a podobným jevům

FUZEPLUS jako přes kopírák aneb Žralok z Prahy, díl 4. - Záložní klony