Když FUZEPLUS ptáčka lapá, aneb Žralok z Prahy díl 5: Jak na to jdou

Jak na to jdou a na co si dát pozor


Jednoho dne zazvonil telefon. Osoba s dobrou vyřídilkou se vám rychle představila (za chvíli už si její jméno nejspíš nevybavíte) a zeptala se, zda byste souhlasil s monitorovaným hovorem pro vylepšení jejich služeb, ověření dat, či tak něco. Pak vám sdělila, že u nich (tedy na webu společnosti, jejímž jménem volá) máte prezentaci, která je strašně důležitá pro to, aby vás lidé našli na Internetu. Právě díky nim se zobrazujete ve vyhledávačích Google, Seznam a podobně, na předních místech. Prezentace doposud běžela v zadarmo, v demonstračním či jakém režimu, to nyní končí. Nabízejí ale pokračování formou placené služby. Mají pro vás připravený výhodný balíček za něco pod 10000 Kč bez DPH, když se rozhodnete teď hned. Jestli tu možnost zanedbáte, zmizíte z Internetu – a to snad uznáte, by bylo nepříjemné.

Nebo to proběhlo nějak jinak. Existuje více variant. Podstatné je, že služba, kterou jste údajně už čerpali bezplatně (ačkoli v tu chvíli jste nejspíš netušili, o co by mělo jít), se má změnit na placenou. Na něco jste přitakali, něco byste raději dostali v písemné formě. Moc na tom nesejde. To, co jste nakonec obdrželi, je formálně zdvořilý e-mail, jenž hovoří o uzavřené smlouvě, dále odkaz na Obchodní podmínky, které vás staví do velmi nevýhodné pozice (patrně je v tuto chvíli vidíte poprvé), a k tomu pro forma faktura s datem splatnosti. Firma Synergent s.r.o. pro potvrzení své pozice posílá zvukový soubor zachycující nikoli, jak by se slušelo, celý hovor od vašeho souhlasu s pořízením nahrávky, ale jen závěrečných několik desítek sekund. Právě tolik, aby zazněl váš souhlas s nabídkou placené služby.

 

Je to opravdu VAŠE PREZENTACE?

To už víte nebo aspoň tušíte, že na vás ušili boudu. Při kontrole zjistíte, že na webu FuzePlus.cz prezentaci se základními údaji máte. (Není toho moc - jméno, adresa, kontakt, IČO). Je to ale opravdu VAŠE PREZENTACE? Nemusí být.

Možná jste se někdy někam zapsali. Mohl to ale udělat někdo jiný. Možná jde váš o původní zápis na stránky FuzePlus.cz. Může jít ale i o data zkopírovaná kdoví odkud. 

Záleží na tom?

Ovšem že záleží, dokonce velmi.

Jestli jste se někdy v minulosti registrovali právě na tyto stránky této firmy (zdůrazňuji, právě sem, nikam jinam) byť ke službě bezplatné, znamená to, že s provozovatelem už máte smlouvu. Takovou, jejíž znění jste odsouhlasili ve chvíli registrace, žádnou jinou (zatím). Prezentace je tam na jejím základě. Vyvázat se by i tak nemělo být složité. (U bezplatné služby obvykle stačí požádat o její ukončení.)  Pokud ale jste to nebyli vy, kdo onu registraci vytvořil, tak prostě žádná smlouva neexistuje. Navíc je na místě důrazná otázka, když jste to nebyli vy, kdo tedy vás tedy do seznamu Fuzeplus.cz zapsal a co tím sledoval? 

Ten, kdo svými tvrzeními vzbuzuje dojem existence dříve uzavřené smlouvy, vás uvádí v omyl. Stejně tak, jako ten, kdo neúměrně zveličuje (vcelku nicotný) význam této prezentace pro další zobrazení vaší firmy na Internetu. 

Na každý pád jde o argument pro vyslovení námitky neplatnosti smlouvy podle příslušných paragrafů Občanského zákoníku (§ 583, § 584 OZ). 

POZOR - NEPLATNOSTI SMLOUVY,  NIKOLI ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY.

ODSTUPUJE SE TOTIŽ OD SMLOUVY, JEJÍŽ PLATOST UZNÁVÁME. ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY SE ŘÍDÍ SMLUVNÍMI PODMÍNKAMI - ZDE BY TO BYLY PRO VÁS NAPROSTO NEVÝHODNÉ VOP DOTYČNÉ FIRMY.   

PŘIPUSTIT EXISTENCI JAKÉKOLI SMLOUVY, AŤ SLOVEM NEBO ČINEM (například proplacením pro forma faktury "pro jistotu - aby nenabíhaly další poplatky", s představou, že později budete vymáhat vrácení peněz) JE PROTI VAŠIM ZÁJMŮM, NEDĚLEJTE TO!

POKUD VÁS PŘI JEDNÁNÍ UVEDLI V OMYL, CHCETE DOSÁHNOUT NEPLATNOSTI OD SAMÉHO POČÁTKU.

(K dalšímu čtení doporučuji článek https://muj-pravnik.cz/smlouva-uzavrena-telefonu-4-zpusoby-se-branit/)


Mohlo by dokonce jít i o trestný čin podvodu podle § 209 Trestního zákoníku. Policie ale bohužel zatím žádné oznámení neproměnila v podání k soudu.

Rozhodně byste si v této otázce měli udělat jasno.

 

 


Na Prahu nehubujte. Tahle habaďůra se zrodila na úpatí Hostýnských vrchů


Může být užitečné vědět, že:

 

1.       Okresní soud v Uherském Hradišti

konstatoval, že prezentace firmy Ramet s.r.o. v katalogu Fuzeplus, na které se Synergent s.r.o. domáhal zaplacení částky za tuto službu, byla vytvořena z IP adresy patřící jiné osobě: „…přičemž tato osoba neměla nic společného s žalovanou, nejednalo se o jejího zaměstnance či osobu, která by byla zplnomocněna k jednání za žalovanou.

Tento spor firma Synergent s.r.o. prohrála a vznikla jí tak povinnost uhradit náklady soudního řízení včetně nezanedbatelných nákladů na služby advokáta protistrany (to bylo 23.657 Kč.)

(Okresní soud v Uherském Hradišti, C 157/2018–75).

Obdobně byl u Okresního soudu Praha-západ zpochybněn původ prezentace firmy Promotým Praha s.r.o.. 

Soud konstatoval, že firma Synergent nebyla schopna doložit původ tohoto záznamu ve Fuzeplus, a z dalších indicií usoudil na převzetí údajů z jiného katalogu. (Pravděpodobný zdroj je v rozsudku uveden.) Rovněž tato žaloba skončila pro Synergent s.r.o. fiaskem.

(Okresní soud Praha-západ 13 C 391/2017-51)

Okresní soud v Jičíně zpochybnil původ prezentace firmy Aveflor a. s.          v katalogu Fuzeplus 

Soud konstatoval, že firma Synergent u jednání předložila "prázdný formulář, kterým se žalovaná měla ke spolupráci registrovat..". Na základě této a několika dalších skutečností soud žalobu zamítl a žalované straně přiznal právo na náhradu nákladů řízení.

(Okresní soud v Jičíně, 109 C 6/2017-46)

 

2.       Policie České republiky,

    se při vyšetřování jistého trestního oznámení spokojila s tvrzením jednatele Synergent s.r.o., pana Chytila, že dotyčný podnikatel se: „….zaregistroval do jejich portálu Fuzeplus.cz, který tato společnost provozuje. Přesnou dobu registrace nezná. Na základě této registrace byl proveden negarantovaný bezplatný záznam…“ atd.. Protokol ovšem obsahuje i rozhodné tvrzení oznamovatele, že s danou firmou před dotyčným telefonátem nic neměl společného a byl v této věci uveden v omyl. (Dokument Č.j. KRPH-49692-16/TČ-2020-05181-VA)

 

3.       Právní zástupce firmy Synergent s.r.o. sděluje s jistou bohorovností těm, na kterých zrovna pracuje:

Společnost byla na webových stránkách www.fuzeplus.cz zaregistrována a měla tak spuštěnu firemní prezentaci, která byla po určitou dobu bezplatná (skutečnost, zda se Společnost zaregistrovala sama nebo ji zaregistroval někdo jiný, není schopen náš klient zjistit)."     Jinými slovy: dokonce i vlastní právní zástupce firmy písemně potvrdil, že Synergent s.r.o. připouští, že registrace v katalogu Fuzeplus nejsou autentické. 

 

4.       Pánové Chytil a Brázdil vlastní více firem provozujících internetové katalogy,

    které prokazatelně pocházejí ze stejného zdroje. Není jasné, jestli Fuzeplus je ve vztahu k ostatním katalogům předlohou nebo sesterskou kopií. Rozhodně je ale vyloučeno, že by se dotyční „klienti" sami registrovali jak ve Fuzeplus, tak i ve všech ve všech dalších klonech - viz fuzeplus-jako-pres-kopirak (Dodatek: Vznik zbrusu nové kopie Fuzeplus v červnu 2021 je zachycen ve článku Firmix.cz - Zrození klonu.)

Jinými slovy: katalogy firem pánů Chytila a Brázdila autentické registrace postrádají přinejmenším ve velké míře, možná úplně.  

 

5.       S katalogy se obchoduje, jejich cena není nijak závratná.

Vypovězení stávajících registrací nemůže zabránit opakování takových nepříjemností
Se soubory dat se obchoduje a jejich cena není nijak závratná. Web, který databázi 378 263 firem nabízí za cenu 5000 Kč bez DPH (jeden tedy vyjde na 1,62 haléře včetně DPH), sice deklaruje, že data mají být použita pouze k interním účelům, nástroje k zajištění tohoto požadavku ale patrně neexistují. 










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Žralok z Prahy - Résumé

Prevence, hygiena, nekrmit - aneb Žralok z Prahy díl 6: Jak se bránit FUZEPLUS a podobným jevům

FUZEPLUS jako přes kopírák aneb Žralok z Prahy, díl 4. - Záložní klony